חוסר אונים נרכש

תוכן עניינים

חוסר אונים נרכש והמשמעות שלו חשובים מאוד, בגלל השפעתו האפשרית על כלבים. חוסר אונים נרכש אצל כלבים הוא תופעה פסיכולוגית מוכרת, שקובעת שהכלב הופך להיות פסיבי ולא מגיב כאשר הוא מתמודד עם מצבים מסוימים (לרוב מלחיצים או נתפסים כמאיימים).

התנהגות זו נובעת מאמונתו של הכלב כי אין לו שום שליטה על התוצאה של מצב נתון. כך, עובדה זו מובילה אותו לוותר על הניסיון לעשות דבר מה, להגיב, לברוח או לפעול בכלל. בעיקרו של דבר, הכלב לומד להיות חסר אונים מול מצוקות.

המושג חוסר אונים נרכש הוגדר לראשונה על ידי הפסיכולוג מרטין סליגמן בשנות השישים. סליגמן ערך ניסויים עם כלבים כדי להבין את ההשפעות של לחץ בלתי נשלט ועקבי. באחד הניסויים המפורסמים, כלבים שנחשפו למכות חשמל ולא יכלו להימלט מהן, הפסיקו לאחר זמן מה לנסות להימנע מהמכות החשמליות. זה קרה אפילו כאשר הם בעצם יכלו לנקוט פעולה יעילה כדי להתרחק.  מחקר זה הניח את הבסיס להבנה כיצד חוסר אונים מוטמע הן על כלבים והן בבעלי חיים אחרים (וגם בבני אדם).

התנהגות נלמדת ותפקידה של שליטה

חוסר אונים נרכש הוא, בבסיסו, התנהגות נלמדת. כלבים רוכשים תחושה זו של חוסר אונים כאשר הם חווים שוב ושוב מצבים שבהם מעשיהם נראים חסרי תועלת, ללא השפעה על המצב. חוויות אלה מובילות אותם להכללה מחשבתית, כי שום דבר שהם עושים לא ישנה את התוצאה. לכן נוצרת תגובה פסיבית ואדישה במצבים זהים או אפילו רק דומים, שקורים לאחר מכן.

גורם מרכזי נוסף הוא תפיסת השליטה של הכלב. כאשר כלב מאמין שאין לו שליטה על המצב שלפניו, סביר יותר שהוא יפגין חוסר אונים ופסיביות. תפיסה זו יכולה להיות מושפעת מחוויות מן העבר של הכלב ומהפרשנות שלו, האם למעשיו הייתה או לא הייתה השפעה כלשהי על התוצאה. הבנת הנושא החשוב הזה עוזרת לנו להעריך מדוע ומתי כלבים מפתחים חוסר אונים נרכש וכיצד אנו יכולים להתערב ולעזור, כדי לשפר את רווחתם הפיזית והנפשית.

סיבות של חוסר אונים נרכש

לחוסר אונים נרכש אצל כלבים יכולות להיות מספר סיבות, כך למשל:

  • מניעת חופש תנועה  – כלבים המוחזקים בכלובים קטנים לפרקי זמן ממושכים מאוד, שיכולים להיות חודשים ארוכים שהם סגורים בכלוב קטן, ללא אינטראקציה עם אנשים או כלבים, ועם פעילות גופנית מוגבלת, מרבים לפתח חוסר אונים.

  • עונשים – ענישה פיזית או ענישה חיובית לא מותאמת וקשה, עלולה ליצור אצל כלבים תחושה של חוסר אונים. הם עשויים שלא להבין מה לעשות ואיך להתנהג, בכדי להימנע מהעונש ולשנות את התוצאה.

  • גורמי לחץ לאורך זמן – חשיפה רבה לגירויים מפחידים או מאיימים, למשל רעשים חזקים או כלבים תוקפניים, יכולה לגרום לחוסר אונים נרכש. אפשר לדוגמא לראות את הכלבים בהסגרים שלא זזים כאשר זרם מים בלחץ גבוה מאוד, רוחץ אותם יחד עם התא.

  • הזנחה – כלבים שחווים הזנחה, לא מטופלים, לא מקבלים מספיק מזון או מים, סובלים מחסך חברתי. כתוצאה, הם עלולים לפתח בעיה חמורה זו, הם לומדים שאין להם שליטה והשפעה על השגת כל הצרכים הבסיסיים החשובים שלהם.

סימנים של חוסר אונים נרכש

זיהוי הסימנים של חוסר אונים נרכש יכול לאפשר לנו לעזור לכלב. סימנים שצריך לשים אליהם לה הם:

  • ירידה בפעילות – כלבים חסרי אונים עלולים להיות עייפים, רדומים ופחות מתעניינים בפעילות גופנית ובמשחק.
  • אדישות – נוטים לאבד עניין בסביבה, בצעצועים או אפילו במשחקים עם הבעלים.
  • חוסר רצון להגיב באופן נורמלי – עשויים להפסיק להגיב לפקודות, או לניסיונות לשכנע אותם לשחק, לטייל וכדומה.
  • הימנעות – הכלבים עשויים להימנע באופן ברור ממצבים או סביבות שהם מקשרים עם מתח או אי נוחות.

ההשפעה הפוטנציאלית על הבריאות ואיך לעזור לכלב

חוסר אונים נרכש ומתמשך עלול להשפיע לרעה על בריאותו הכללית של הכלב. זה עלול להוביל לרמות מתח גבוהה, היחלשות של מערכת החיסון, התפתחות של חרדה או דיכאון. לכן, הכרחי לטפל בחוסר האונים הנרכש. חשוב להבין כי ניתן לטפל ולסייע. אבל, זה דורש גישה משולבת, העצמת הכלב ובבנייה הדרגתית מחדש, של תחושת השליטה שלו. דרכים שיכולות לעזור:

  • חיזוק חיובי – תגמול מעודד על התנהגויות רצויות ויצירת הקשרים חיוביים בין פעולה לתגמול. זה מסייע לבנות מחדש את הביטחון העצמי של הכלב.

  • חשיפה והרגלה הדרגתית – לחשוף הכלב (לאט ובהדרגה!) למצבים או גירויים שנתפסים על ידיו כגורמים לחוסר אונים נרכש.

  • פעילויות חיוביות – עודדו את הכלב להשתתף בפעילויות טבעיות עם אנשים או כלבים אחרים. חוויות חדשות כאלה מחזקות את ביטחונו העצמי.

  • כוח העקביות – שמרו על שגרה וסביבה עקביות. זה נותן תחושה של סדר ביטחון עבור הכלב.

עזרה מקצועית בחוסר אונים נרכש

שימו לב, שיקום כלב עם חוסר אונים נרכש דורש הרבה סבלנות והכלה. ההתקדמות עשויה להיות איטית, ולפעמים יש קשיים ונסיגה. אבל יחד עם זאת, עקביות בכללים כמו טכניקות חיזוקים חיוביים לצד הימנעות מדברים שגורמים לחוסר האונים, היא חיונית ועוזרת.

זהירות – זירוז התהליך עלול לגרום להחמרה במצבו של הכלב. במקרים חמורים של חוסר אונים נרכש או כאשר ההתקדמות איטית ברמה מוגזמת, מומלץ להיעזר במאלף כלבים מקצועי שהוא גם מומחה התנהגות של בעלי חיים. מומחים אלה יכולים לספק הדרכה ועזרה מיוחדים. הם עוזרים גם עם תוכניות אילוף מותאמות אישית כדי לענות על הצרכים הספציפיים של הכלב שלכם.

חשוב מאוד להכיר את הנושא של התניה קלאסית והתניה אופרנטית, לצד הנושא של חיזוקים חיוביים. שילוב של טכניקות יחד עם מאלף כלבים בשיטה השלמה והמלאה, יוכלו בהחלט לסייע לכלבכם במצב כזה.

מניעה וקידום בריאות נפשית בכלבים

מניעה של מצבים לא טובים היא לרוב האסטרטגיה היעילה ביותר בהתמודדות עם חוסר אונים נרכש אצל כלבים. כדי למנוע חוסר אונים נרכש, כבעלי כלבים אתם יכולים ליישם את השיטות הבאות:

  • שיטות אילוף מגוונת ומלאה – השתמשו בטכניקות אילוף שכוללת את כל ארגז הכלים שקיים למאלף, ולא רק מאלף בשיטה אחת, כדי לבנות קשר חזק של אמון וביטחון ביניכם לבין הכלב שלכם.

  • חשיפה – חשפו את הכלב שלכם לאנשים, בעלי חיים וסביבות שונות בגיל צעיר כדי להפחית פחד וחרדה בבגרות.

  • פעילות גופנית נאותה וגירוי מנטלי – ודאו שהכלב שלכם עושה מספיק פעילות גופנית. גם העשרה מנטלית חשובה, ואפשר להשיג זאת על ידי משחקים, צעצועים ותשומת לב. אפילו להשאיר את הכלב בפנסיון כלבים כדי שיוכל לשחק ולהכיר כלבים נוספים.

  • ענישה מותאמת – הימנעו מעונשים לא מתאימים, וכמובן שלא להשתמש באלימות. אלו עלולים להוביל לפחד ולחוסר אונים במקום לתגובה שאתם רוצים. במקום זאת, התמקדו באילוף שלם ומאוזן, עם מאלף שדוגל בכל השיטות כדי להתמודד עם התנהגויות לא רצויות.

הסביבה בחוסר אונים נרכש

סביבה ברורה, מוכרת ועם גבולות, הם הכרחיים ביותר לכלב שלכם. הראו לו חיבה ואהבה דרך חיזוקים חיוביים בעבודה ותרגול משותף. ספקו תזונה מאוזנת וטיפול רפואי נאות בשגרה. כך הכלב יהיה בריא פיזית וגם רגשית. בנוסף, היו קשובים לצרכי הכלב, הגיבו לכל סימן מצוקה בהקדם.

כאשר תאפשרו לכלב להרגיש בשליטה, הוא ירגיש בטוח ושמח. עודדו עם משחק, הבעת עניין בסביבה, תנו גם גבולות. חזקו את תחושת המסוגלות העצמית של הכלב וזה יוכיח את עצמו.

לסיכום –

במאמר חשוב זה, הסברנו על המושג חוסר אונים נרכש אצל כלבים, החל בהגדרה הבסיסית והרקע ההיסטורי ועד לסיבות ולסימנים המעידים על קיומו. הדגשנו את החשיבות של זיהוי מוקדם של הסימנים כדי להקל על הטיפול והסיוע.

דיברנו על אסטרטגיות שיקום ועזרה, תוך הדגשת המשמעות של חיזוק חיובי, חשיפה הדרגתית ופנייה לסיוע מקצועי בעת הצורך. סבלנות והבנה הם מרכיבים קריטיים בתהליך השיקום. לבסוף, הזכרנו כמה טיפים חיוניים למניעה של הבעיה ולטובת רווחה ובריאות אצל כלבים, תוך התמקדות בשיטות אילוף שלמות, חשיפה ויצירת סביבה מטפחת.

על ידי יישום שיטות אלה, כבעלי כלבים אתם יכולים להפחית את הסיכון של הכלב שלכם לבעיה חמורה זו, ובכך ותרוויחו בן לוויה מאושר ובטוח בעצמו ובסביבתו.

עוסק בתחום משנת 2015, ומעביר קורסים להכשרת מאלפי כלבים, הכשרת מדריכי כלבנות טיפולית, קבוצות וסדנאות בנושא אילוף כלבים לקהל הרחב, פעילויות ותכנים לימודיים בבתי ספר לחינוך מיוחדים וחינוך רגיל.

תחומי פעילות:
אילוף כלבים, פתרון בעיות התנהגות בכלבים, אילוף כלבים בפנסיון, אילוף כלבים בקבוצה, פנסיון מפנק לכלבים, הרצאות בנושא התנהגות כלבים, התאמת כלבים למשפחות, כלבנות טיפולית במגזר הפרטי והמוסדי, ועוד…

נשמח לקבל מכם ביקור!

אם התוכן תרם לכם, ואתם מרגשים שקיבלתם ערך מקצועי, נשמח שתעזרו לנו לקדם ולהפיץ אותו הלאה.

יחד עם זאת, אנחנו נשמח מאוד אם תעניקו לנו ביקורת חיובית על האתר שלנו. רוצים לעזור לנו? הקליקו על כפתור הזהב, ועזרו לנו להתקדם

רוצים לשתף את התוכן עם חברים שלכם? אפשר לעשות זאת בקלות מכאן »

מוזמנים להוסיף את דעתכם למאמר לטובת דיון מעשיר

אולי יעניין אתכם גם

לכל שאלה מוזמנים להשאיר פרטים ואחזור אלכם בהקדם

התחל שיחה בוואטסאפ
צריכים עזרה?
היי מה שלומך?
כאן יוגב... איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן