חיזוקים חיוביים זה אחד הדברים שאני תמיד נתקבל בהם.
איכשהו זה תמיד קשור לבעלים שנותנים חיזוקים חיוביים או אפילו עונש לכלב שלהם, בלי לשים לב בכלל, או להבין ולדעת שזה מה שהם עשו.
חיזוקים חיוביים זה נושא שחייבים להבין אותו לעומק, יחד עם ענישה לכלב, סוגי חיזוקים חיוביים וסוגי ענישה שלילית. במאמר הזה ננסה לעשות לכם סדר בבלאגן, ולנסות ללמד אתכם כיצד לחזק התנהגויות טובות אצל הכלב שלכם, וכאלו שתרצו לראות שוב. כי לצערנו, מה שקורה בפועל, הוא בדיוק הפוך.
חיזוקים חיוביים
חיזוקים חיוביים לכלב הם דבר חשוב. זה בונה נתנהגויות שאנחנו רוצים אצל הכלב שלנו, דואג לשמור על מערכת יחסים טובה.
כשמדברים על חיזוקים, חייבים גם לדבר על ענישות כחלק ממכלול שלם.
אז מה קורה כשאנחנו מחזקים התנהגויות לא רצויות, בלי לשים לב? בעיות התנהגות.
אז מה זב בכלל חיזוקים חיוביים, בואו נרד לשורש העניין.
מה זה חיזוקים חיוביים ומה זה שלילי
לפני שניכנס לתוך חיזוקים חיוביים, חיזוק שלילי, ענישה חיובית, ענישה שלילית, חיזוק אוטומטי וענישה אוטומטית, צריך בכלל להבין מה זה אומר חיובי ושלילי.
המילים חיובי ושלילי הם לא טוב ורע, הו לא. בעצם מה שקורה הוא שהשימוש במילים האלו מעט מטעה, וכולנו מיד חושבים על חיזוקים חיוביים כפרס לכלב ועל חיזוק שלילי כעונש, אך לא כך הדבר.
מה זה חיובי ושלילי
חיובי אומר באופן די פשוט, הוספה של גירוי לכלב. הגירוי יכול להיות גירוי נעים לכלב או גירוי לא נעים.
שלילי אומר הסרה של גירוי נעים מכלב או הוספה של גירוי לא נעים לכלב.
זה מבלבל, אני יודע, נעבור רגע אחד לחיזוקים, ונבין.
חיזוק חיובי
חיזוק חיובי הוא הוספה של גירוי נעים לכלב, על מנת לחזק את ההופעה ואת החזרתיות של ההתנהגות שעליה הכלב קיבל חיזוק.
למשל, ביקשתי מהכלב לשבת, וכשהוא ישב, הוא קיבל חטיף.
זה חיזוק חיובי עבור ההתנהגות שהכלב הציע, מה שיגרום להתנהגות לחזור שוב.
האם חיזוקים חיוביים זה רק אוכל
חיזוקים חיובים לא חייבים להיות רק בדמות מזון או צ'ופר טעים לכלב. חיזוק התנהגות רצויה יכול להיות גם חיזוק במגע או חיזוק קולי. חיזוק במגע יהיה ליטוף של הכלב. חיזוק קולי יהיה מילה שהכלב מבין אותה היטב, ומקשר אותה למשהו נעים, כמו "יופי" או "כלב טוב".
חיזוק שלילי
חיזוק שלילי הוא בעצם הסרה של גירוי לא נעים, על מנת שההתנהגות תופיע שוב.
למשל, לכלב יש מתח ברצועה, כשהלחץ ברצועה מופנה כלפי מעלה, מה שמפעיל לחץ בקולר ובחלק בתחתון של הצוואר של הכלב.
כאשר הכלב ישב והטוסיק שלו יגע ברצפה, הגירוי הלא נעים יוסר באותו הרגע.
לחיזוק שלילי ניתן להוסיף נקודת גירוי נוספת, לדוגמא, עם המתח הרצועה כלפי מעלה, יגיע גם לחיצה כלפי מטה של הטוסיק של הכלב מהיד השניה שלנו. הפעולה הזו בעצם גורמת לשתי נקודות לחץ, בו-זמנית.
חשוב להבין, שגם חיזוק שלילי, הוא בסופו של דבר חיזוק. חיזוק שלילי הוא אינו עונש, והוא לגמרי חלק ממערכת החיזוקים, שגורמים לכלב להבין שהמעשה שלו הוא טוב, נכון, ושכדאי לו לחזור עליו שוב.
אצל בני אדם, חיזוק שלילי הוא פתיחת מטריה בגשם. הגשם הוא הגירוי הלא נעים שמוסר, כאשר ההתנהגות של פתיחת המטריה מתבצעת. מטריה בגשם = חיזוק שלילי.
מה זה ענישה לכלב
לאחר שהבנו את החלק של חיזוקים חיוביים וחיזוק שלילי, נעבור לענישה.
ענישה, להבדיל מחיזוק, מסבירה לכלב שההתנהגות שהוא הציע היא לא רצויה או לא טובה, וכי אנחנו הבעלים לא רוצים שההתנהגות תופיע שוב.
ענישה חייבת להיות מדוייקת ומתוזמנת היטב (ממש כמו חיזוקים חיובים או חיזוק שליל) על מנת שהכלב יקשר בין מעשה לתוצאה, ומשם מתקיימת למידה.
בואו נעבור לסוגי ענישות.
ענישה חיובית
ממש כמו חיזוקים חיוביים שהם מגבירים את החזרה של ההתנהגות, ענישה חיובית נועדה לגרום להתנהגות לא לחזור שוב, או לפחות כך אנחנו רוצים.
ענישה חיובית תהיה הוספה של גירוי לא נעים לכלב, בסמוך להתנהגות שאותה נרצה להרויד, שהכלב בעצם לא יציע אותה שוב. דוגמא לענישה חיובית היא משיכה חדה מאוד ובעוצמה ברצועה של הכלב, תוך הרפיה מידית של המתח. מה שעקרה, המתח שמופיע ממש לרגע ובעוצמה רבה, יהיה בעצם הוספה של גירוי לא נעים לכלב על מנת להסיר את ההתנהגות שהוא ביצע לפני הופעת הענישה.
ענישה חיובית חייבת להיות מתוזמנת היטב (כמו בחיזוקים חיוביים) ובסמוך להתנהגות על מנת שהכלב יקשר אותה. אם העונש יהיה לא רציני או לא מספיק ברור לכלב, ההתנהגות שניסתם לעצור, תופיע שוב, מה שאומר ששוב תצטרכו להשתמש בענישה חיובית. במקרה כזה, זה בעצם אומר שהענישה שלכם לא הייתה משמעותית מספיק, על מנת להפסיק את ההתנהגות.
ענישה חיובית נקראת גם "תיקון" בשפה הפשוטה. המילה תיקון היא בעצם בגלל הרצון לתקן את ההתנהגות שלא טובה או לא רצויה שהכלב הציע.
ענישה שלילית
אז אמרנו שחיובי זה הוספה של גירוי שיכול להיות נעים או לא נעים לכלב, ושלילי זה הסרה של גירוי שהוא נעים או לא נעים לכלב.
במקרה של ענישה שלילית, אנחנו נסיר גירוי נעים מהכלב (מבלבל כן) על מנת לעצור ולהפסיק את החזרתיות של ההתנהגות הלא רצויה.
לדוגמא, הוצאתי כדור, הכלב התלהב ממש, הוא קפץ עליי עם שתי רגליים והוא נובח בלי הפסקה.
הכדור הוא בעצם הגירוי הנעים של הכלב.
אני כבעלים, מעוניין להפסיק את ההתנהגות הזו.
מה שאני אעשה, פשוט אעלים את הכדור (אפילו מאחורי הגב) ובכך אסיר את הגירוי הנעים מהכלב.
דוגמא נוספת היא יציאה מהבית. לפני הדלת אבקש מהכלב לשבת. בעת פתיחת הדלת, אם הכלב קם, אסגור את הדלת, ואבקש ממנו לשבת. ההתנהגות של סגירת הדלת היא הסרה של גירוי נעים מהכלב, וההתנהגות שאני רוצה לעצור היא קימה של הכלב מישיבה לפני שביקשתי.
זו דוגמא פשוטה לענישה שלילית, שהיא הסרה של גירוי נעים. אבל מה קורה אחרי זה? יש חוקים שצריך לעמוד בהם ולפעול לפיהם.
חוקים חשובים לחיזוקים חיוביים וענישה
בענישה יש חוקים ברורים ממש כמו בחיזוקים חיוביים.
כאשר אני נותן לכלב עונש (חיובי או שלילי) אני חייב גם לומר לו לאחר מכן, מה ההתנהגות הרצויה שאני כן מצפה ממנו לבצע או להציע. על מנת שזה יקרה, אני חייב ראשית ללמד את הכלב את ההתנהגות הרצויה, ורק לאחר שהכלב הבין ויודע, אני יכול להעניש את ההתנהגות הלא רצויה, תוך שאני מבקש ומחזק את ההתנהגות הרצויה.
כשאמורים לכלב לא, חייבים לומר לו מה כן. פשוט.
חיזוק אוטומטי
כחלק מהמגוון של חיזוקים וענישות, יש חיזוק נוסף, שהוא שייך בעצם למשפחה של חיזוקים חיוביים. חיזוק אוטומטי.
חיזוק אוטומטי הוא בעצם חיזוק שאינו תלוי בבעלים או בסביבה. חיזוק אוטומטי הוא סוג של התנהגות שהכלב מחזק את עצמו, או מקבל חיזוק מדבר אחר שהוא לא הבעלים.
למשל, כלב שנמצא בחצר הבית, ונובח דרך הגדר על עברים ושבים. עצם זה שהאנשים מתרחקים כל עוד שהכלב נובח, זה חיזוק אוטומטי. הוא מקבל חיזוק, גם בלי שמישהו או משהו יחזק אותו.
דוגמא נוספת יכולה להיות כשהכלב יצא לטיול בחוץ עם הבעלים, וכשהם חוזרים הביתה לכלב מחכה פרס טעים במקום שלו, בלי שהבעלים ביקש ממנו לגשת למקום או נתן לו את הפרס במקום.
אצל בני אדם חיזוק אוטומטי יהיה לרחוץ כלים כאשר הכיור מלא. ההרגשה הפנימית של כיור נטול כלים היא חיזוק עבורנו, גם בלי שצד שלישי יאמר לנו משהו טוב לגבי זה.
ענישה אוטומטית
בדומה לחיזוק אוטומטי, ישנה גם ענישה אוטומטית, שהיא ענישה שאינה תלויה בסביבה או בבעלים (או שהכלב לא יודע שהבעלים אחראי עליה), למשל –
גדר אלקטרונית, היא גדר וירטואלית ואינה נראת, שמונחת על האדמה בחצר הבית. לכלב מחובר קולר שמדר לגדר מתי הוא מתקרב אליה. כאשר הכלב יתקרב מידי, הגדר תצפצף, ואם הכלב התעלם מהצפוף והאזהרה של הגדר, היא תיתן לכלב חשמל בעוצמה נמוכה, על מנת להרחיק אותו מהגדר ולקרב את הכלב לכיוון הבית.
דוגמא נוספת יכול להיות עם שטיחון אלקטרוני או קולר נגד נביחות, שהם עובדים על אותו העיקרון.
חיזוקים חיוביים וכלי אילוף
בסופו של דבר, לכל דבר יש סיבה, ולכל מושג יש דרך עבודה מאחוריו. באילוף כלבים לא מספיק רק לעבוד בחיזוקים חיוביים בלבד, צריך לשלב את כל הדרכים שמאפשרות למידה, וכן, צריך גם לדעת וללמוד את הנושא של התניות. התניה קלאסית והתניה אופרנטית, שנגיע אליהם בהמשך.
כל אלו מאפשרים תהליכי למידה אצל כלבים (כמו אצל בני אדם), ומאפשרים לכם הבעלים לשלוט או לגרום להתנהגויות לקרות או לא, לפי בחירתכם.
היום יש כלי אילוף שעובדים ונותנים מענה שונה במערכת של חיזוקים חיוביים וענישות, כמו למשל קולר דוקרנים ורתמת ראש "האלטי" שעובדים בחיזוק שלילי (הסרה של גירוי לא נעים בעת ביצוע הפעולה).
חשוב לבחור נכון את הכלי שאיתו עובדים עם הכלב, ועם הכלי הנכון תתאפשר גם למידה טובה יותר מכם הבעלים.
לסיכום –
אם החלטתם לאלף את הכלב שלכם, אנא, עשו זאת עם מאלף/ת כלבים שעובדים ומלמדים בכל הגישות, ולא רק בשיטת חיזוקים חיוביים בלבד. מאלף כלבים שעובד בכל הגישות, יהיה כזה עם ארגז הכלים הרחב ביותר, ועם היכולת להעניק פתרון לכל בעיית התנהגות שהיא, או ללא כל התנהגות שצריך עבור הכלב שלכם ועבורכם.
גם אנחנו, בני האדם, וגם החיות, כולנו חיים בעולם שכולל חיזוקים, ענישות, והבנה של התנהגות. לכן, חובה גם עם הכלבים לעבוד בכל השיטות ועם כל החיזוקים וענישות שקיימות.
בקשה זכרו, ענישה היא אינה אלימות כלפי כלב, היא דרך למידה. אלימות כלפי כלבים לא תסייע ולא תאפשר למידה, אלא רק פחד ולעיתים אפילו חוסר אונים נרכש. ענישה חיובית יכולה להכאיב לכלב, אך היא תהיה כזו שמאפרת למידה והבנה, ללא אלימות מצד המאלף או הבעלים.