שעלת מכלאות

תוכן עניינים

שעלת מכלאות היא מחלה שקיימת אצל כלבים. וממש כמונו, עלולים גם כלבים לחלות במחלות שונות שחלקן מאוד לא נעימות. למרבה המזל, ניתן ללמוד כיצד לפעול נכון כדי להקטין את סיכויי התחלואה וההידבקות בכלבים במחלת שעלת המכלאות, או פשוט להתחסן (למרות שלא ממש צריך, בתכל'ס)

הידעתם?

שעלת מכלאות איננה בהכרח מחלה נשימתית קלה, כמו צינון ותו לא. שעלת מכלאות היא למעשה מחלה נשימתית מדבקת מאוד בכלבים, הנגרמת בדרך כלל על ידי נגיף (וירוס). כבעלי כלבים, כדאי לכם להבין על מחלה זו, כדי להגן ולשמור על הכלבים שלנו ועל הכלבים בסביבה, וכמובן בכדי למנוע את התפשטות המחלה ולשמור על בריאות הכלבים שלנו.

שעלת מכלאות, מהם גורמי הסיכון

תחילה נבין מהן גורמי הסיכון. ישנם מספר גורמים ידועים כמגבירים את הסיכון של הכלב לחלות במחלת שעלת מכלאות, למשל:

  • גיל הכלב – גורים וכלבים צעירים נחשבים לרגישים במיוחד לנגיף שעלת המכלאות. וזאת בגלל שמערכת החיסון עדיין מתפתחת ולא לגמרי בשלה. ההגנות הטבעיות שלהם עשויות שלא להיות חזקות כמו אלה של כלבים בוגרים שהם יותר עמידים.

  • סביבה צפופה – כלבים ששוהים באזורים צפופים, כגון כלביות, עמותות הצלה של בעלי חיים שאינם מחוסנים או גינות כלבים, נמצאים בסיכון גבוה יותר בשל קרבתם האפשרית לכלבים חולים. שמירה על היגיינה ואוורור נאותים ממלאים תפקיד של ממש בהפחתת ההדבקה. בפנסיון כלבים מקצועי, המקום יהיה נקי, מאוורר ומסודר מאוד, על מנת למנוע בעיות ומחלות כמו שעלת המכלאות ואחרות.

  • חיסון – כלבים אשר לא מחוסנים כדרך קבע בחיסוני השגרה המומלצים, פגיעים יותר (לכל המחלות, ולא רק לשעלת המכלאות). קבלת החיסונים המומלצים על ידי וטרינרים היא אחד מאמצעי המניעה היעילים ביותר. אז כן, קיים חיסון ייעודי למחלת שעלת מכלאות.

  • חשיפה – מגע עם כלב נגוע או מגע עם קערות מזון ומים, צעצועים או מצעים, מעלה את הסיכוי להעברת הנגיף. כלבים ששוהים לאורך זמן ולעיתים קרובות עם כלבים אחרים, נמצאים בסיכון גבוה יותר.

  • הדבקות במחלה – לא צריך מגע של כלב וכלב או מעבר של רוק בין הכלבים. מספיק אפילו שנלטף כלב שחולה בשעלת, ואז נלטף כלב שחר כדי לגרום להדבקה. רוב הכלבים שנבדקים בשעלת, נדבקים מתוך חוסר ידיעה של הבעלים עם המחלה.

כמה זמן החלמה משעלת מכלאות

זמן ההחלמה משעלת המכלאות יכול לקחת בין שבוע למספר שבועות בודדים, אך ברוב המקרים, חולפת המחלה בעצמה והכלבים הסובלים מחלימים ללא טיפול והתערבות וטרינרית, ולעיתים עלולה שעלת המכלאות להחמיר ואף להפוך לדלקת ריאות, מצב המחייב התערבות רפואית על מנת שלא תהיה מחלה ויראלית קשה אף יותר, וסיבוך רפואי מיותר לכלב ולבעלים.

האם חיות נוספות עלולות להידבק

שכיחות המחלה היא בעיקר בקרב כלבים, אך לגמרי יכולה ועלולה לפגוע ולהדביק גם מכרסמים, חתולים, בעלי חיים ויונקים אחרים.

האם שעלת מסכנת בני אדם וילדים

על אף העובדה שהמחלה איננה מדבקת ומסוכנת לבני אדם, מומלץ לאנשים מבוגרים וילדים קטנים בעלי מערכת חיסונית חלשה, לשמור על מרחק ולא לבוא במגע עם כלב שידוע כחולה בשעלת המכלאות.

כיצד כלב נדבק בשעלת

אזורי ההידבקות העיקרים הם מקומות שבהם יש ריכוז מאוד גבוהה של כלבים, בשטח קטן מאוד, כמו:

  • פנסיון כלבים
  • כלביה עירונית
  • תערוכות כלבים
  • גינת כלבים ציבורית
  • הגעה של כלב חולה אל מרפאה וטרינרית

חשוב לדעת –

  • כלב שחולה בשעלת המכלאות, ומשתעל, מפיץ את הנגיף ברסס השיעול ו/או העיטוש שלו, ובכך בעצם מדביק כלבים אחרים סביבה שלו.

  • אם כלבכם צריך לשהות בפנסיון לכלבים, דאגו לעדכן את צוות הפנסיון כמה שיותר זמן מראש, ובכך לבחון התאמה של הכלב לפנסיון.

  • אם קבעתם פגישה עם מאלף כלבים, כדאי ורצוי מאוד לעדכן אותו על המצב, שכן מאלף כלבים פוגש המון כלבים ובעלי כלבים, ובכך עלול להגדיל את מעגל הכלבים החולים והמדבקים בשעלת.

  • אם יש לכם קולר על הצוואר, והוא משתעל באופן תגיד, כדאי לשקול מעבר לרתמה עבור תקופת ההחלמה, ובתנאי כי המעבר מקולר אחדלאחר או לרתמה, אינה מעודדת התדרדרות התנהגותית בזמן הזה.

  • בכל בית ספר להכשרת מאלפים מקצועי ומיומן, מלמדים ומסבירים את הנושא ברמה הטובה ביותר. ודאו כי המאלף של כלבכם מכיר את הנושא, וידע גם הוא כיצד לעבוד אתכם ועם כלבכם בזמן הזה, ועד להחלמה מלאה של הכלב.

נגיף שמועבר באוויר

שעלת מכלאות מדבקת מאוד. הנגיף יכול להתפשט באמצעות טיפות הרוק. כאשר כלב חולה משתעל או מתעטש, טיפות זעירות המכילות את הוירוס יכולות לעבור באוויר ולהדביק. כלבים הנמצאים בקרבת מקום עלולים לשאוף טיפות אלה, מה שמוביל למחלה.

מגע אף אל אף או שיתוף פריטים עם כלב חולה (ואפילו ליטוף) יכולים גם הם להעביר את הנגיף. זיכרו שכלבים לעתים קרובות מרחרחים זה את זה, וכך נוצרת התפשטות של הנגיף.

מניעת הדבקות בכלבים

מניעת שעלת אצל כלבים מתחילה בהבנת ההתנהגות הנכונה. ראשית, חיסון. גורים צריכים לקבל סדרה של חיסונים הכוללים גם הגנה מפני שעלת מכלאות.

כלבים בוגרים צריכים לקבל זריקות תקופתיות מזמן לזמן כדי לשמור על חסינות. אם הכלב מראה תסמינים של המחלה (נתאר אותם בהמשך) בודדו אותו כדי למנוע הדבקה. וכמובן, התייעצו עם הווטרינר לקבלת הנחיות במידת הצורך.

חשוב לדעת

  • חיסון כנגד שעלת מכלאות, לא מונע הדבקה של הכלב שלכם, אך מקטין משמעותית את הסיכון של הכלב לחלות בה, ובהחלט מוריד את חומרת המחלה אצל כלב מחוסן, שנדבק.

  • בזמן שהכלב שלכם קיבל חיסון לשעלת, הוא אומנם לא חולה, אך הוא מדביק ומדבק לכלבים אחרים. אנא, שמרו על מרחק מכלבים אחרים, אם בחרתם לחסן את כלבכם כנגד שעלת מכלאות.

  • כלב שחלה, כאשר הגורם למחלה בשעלת המכלאות היה בודטלה ברונכוספטיקה, יכול להמשיך ולהפיץ את החיידק עד שלושה חודשים לאחר החלמה! ובכך להמשיך ולהדביק כלבים אחרים שבאים איתו במגע.

כלל חשוב, הקפידו על היגיינה. ניקוי וחיטוי קבוע של חפצי הכלב ושמירה על מרחב מחיה נקי תורמים לבריאות כללית. היזהרו בסביבות שבהן שוהים כלבים רבים שאינכם מכירים, במיוחד אם הם נראים חולים.

זיהוי הסימפטומים ואבחון שעלת מכלאות

שעלת מכלאות ניתן לזהות על ידי כמה תסמינים, אך שימו לב שהם יכולים להשתנות בחומרתם. זיהוי מוקדם של סימנים אלה חשוב מאוד לקבלת טיפול. התסמין הבולט ביותר הוא כמובן שיעול מתמשך. לרוב השיעול יבש.

שעלת המכלאות מתבטאת בצינון, התעטשות ושיעולים קשים, הנחשבים לעיתים בשוגג לניסיונות הקאה , שלעתים מסתיימים בפליטת ליחה,  ועלולים להתפרש בטעות כגוף זר התקוע בגרון. לא מדובר על מחלה שמסכנת חיים אצל כלבים, וגם במקרים רבים, מערכת החיסון הטבעית של הכלבים שלנו מתמודדת איתה בהצלחה רבה וללא התערבות מצידנו.

תפקוד של הכלב בזמן שעלת מכלאות

מעבר לאי הנוחות שגורם השיעול, התיאבון של הכלב שסובל משעלת המכלאות ישאר רגיל לגמרי, וללא קושי מיוחד בבליעת מזון או שתית מים. חום הגוף של הכלב ישאר נורמלי, והוא יתפקד כמעט כרגיל ובמקרים רבים כמעט ולא נראה שינוי כלל.

יחד עם זאת, בכדי להימנע מסיבוכים מיותרים וסיכונים שלא לצורך, אין לסמוך על מערכת החיסון ומומלץ להגיע לבצע בדיקה אצל הווטרינר המטפל כדי להעריך את המצב שבו נמצא כלבכם.

מה לעשות אם הכלב נדבק בשעלת

אם אתם חושדים שהכלב שלכם נדבק, התייעצו עם הווטרינר בהקדם. האבחון של שעלת מכלאות מתחיל עם בדיקה גופנית יסודית. הווטרינר מתמקד מאוד במערכת הנשימה של הכלב וסימני בריאותו הכללית. לפי הצורך וכדי לאשר את האבחנה, הווטרינר עשוי לערוך בדיקות דם, איסוף דגמת רוק או הפרשות מהאף או הגרון.

בדיקות אלה מסייעות למכשירי מעבדה לזהות את הנגיף או לשלול מחלות אחרות. במקרים מסוימים הווטרינר ימליץ על צילומי רנטגן כדי להעריך האם יש נוכחות של בעיה בריאות או בכדי לשלול בעיות נשימה אחרות. על ידי זיהוי הסימפטומים ופנייה מיידית לטיפול וטרינרי, תוכלו למנוע סבל, לזרז החלמה ולמנוע הדבקה של כלבים אחרים.

טיפול ומניעה של שעלת מכלאות

כאשר כלב מאובחן עם שעלת מכלאות, טיפול מהיר מוביל להחלמה מלאה. מכיוון שמדובר בוירוס, המטרות העיקריות של הטיפול הן להקל על הסימפטומים ולמנוע זיהומים נלווים. קודם כל, מנוחה. מנוחה חיונית להתאוששות, וחשוב מאוד שהכלב ישתה הרבה מים כי הוא מאבד נוזלים.

אם הוטרינר חושש מזיהום בחיידק נלווה (לצד וירוס השעלת) יתכן שהוא ימליץ על אנטיביוטיקה (זה לא מרפא אלא מונע תחלואה נוספת). הסיבה לכך היא שוירוס השעלת יכול להחליש את המערכת החיסונית כך שהכלב עשוי להיות רגיש לתחלואה נוספת (דלקת ראות חלילה וחס).

כלב עם שיעול קשה

אם השיעול קשה, ניתן להשתמש בתרופות נגד שיעול (בהנחיית הוטרינר המטפל הקבוע של הכלב שלכם), כדי להקל על אי הנוחות ולאפשר מנוחה טובה יותר. מכיוון שזו מחלה מדבקת יש לבודד כלב חולה, שלא יבוא במגע עם כלבים בריאים. שמרו על סביבה נקייה  וסטרילית ליד הכלב שלכם. רצוי לחטא את כלי האוכל, אזור השינה, צעצועים וכו'.

לסיכום –

מדובר במחלה נשימתית שמאוד מדבקת מדבקת בכלבים. היא נגרמת על ידי נגיף כך שטיפול באנטיביוטיקה לא עוזר באופן ישיר, אך יש דרכים להתחסן ולהישמר מהמחלה.

במידת הצורך, עיינו שוב במאמר וזאת כדי להבין לעומק את המחלה, גורמי הסיכון שלה, דרכי ההעברה ואיך מתנהלים למניעה. הקפידו לדעת מהם הסימפטומים והאבחון של שעלת, וגשו לווטרינר בכל מקרה של שיעולים מתמשכים או סימני ליחה.

ובבקשה, שתפו עם בעלי כלבים אחרים. זה רק יטיב איתם ועם הכלבים שלהם.

סרטון של כלב עם שעלת מכלאות

עוסק בתחום משנת 2015, ומעביר קורסים להכשרת מאלפי כלבים, הכשרת מדריכי כלבנות טיפולית, קבוצות וסדנאות בנושא אילוף כלבים לקהל הרחב, פעילויות ותכנים לימודיים בבתי ספר לחינוך מיוחדים וחינוך רגיל.

תחומי פעילות:
אילוף כלבים, פתרון בעיות התנהגות בכלבים, אילוף כלבים בפנסיון, אילוף כלבים בקבוצה, פנסיון מפנק לכלבים, הרצאות בנושא התנהגות כלבים, התאמת כלבים למשפחות, כלבנות טיפולית במגזר הפרטי והמוסדי, ועוד…

נשמח לקבל מכם ביקור!

אם התוכן תרם לכם, ואתם מרגשים שקיבלתם ערך מקצועי, נשמח שתעזרו לנו לקדם ולהפיץ אותו הלאה.

יחד עם זאת, אנחנו נשמח מאוד אם תעניקו לנו ביקורת חיובית על האתר שלנו. רוצים לעזור לנו? הקליקו על כפתור הזהב, ועזרו לנו להתקדם

רוצים לשתף את התוכן עם חברים שלכם? אפשר לעשות זאת בקלות מכאן »

מוזמנים להוסיף את דעתכם למאמר לטובת דיון מעשיר

אולי יעניין אתכם גם

לכל שאלה מוזמנים להשאיר פרטים ואחזור אלכם בהקדם

התחל שיחה בוואטסאפ
צריכים עזרה?
היי מה שלומך?
כאן יוגב... איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן